MINA SLUTSATSER

                  

 

                 

 

      Jšrgen Dicander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        


 

                       

 

                     MINA SLUTSATSER

                    

                  Anteckningar och aforismer

                       kring filosofi, teologi,

                      litteratur och samhŠlle

 

 

 

 

                                     

 

 

                       Jšrgen Dicander

 

 

 

           Copyright: Jšrgen Dicander 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


INNEHLL

 

Fšrord É4

 

Vad Šr filosofi, teologi och naturvetenskap?...5

 

I     Teologi och filosofi É7

 

II    LitterŠrt É24

 

III   SamhŠlle É27

 

IV   Personligt É30

 

 V   Andligt testamente É34 


 

                                                Fšrord

 

 

Alla formuleringar och slutsatser Šr fšrsšk och dŠrmed mer eller mindre ensidiga. Detta  gŠller sŒvŠl vetenskapliga avhandlingar som mina hŠr framlagda smŒ utredningar och aforismer. Om man slutgiltigt kunde formulera nŒgonting, skulle alla djupare samtal och all vetenskap pŒ de olika omrŒdena ta slut. DŠrfšr kallade  jag till en bšrjan denna samling fšr ÓEnsidigheterÓ, men ocksŒ dŠrfšr att jag tŠnkte att undersškningarna skulle uppta en sida. Men sŒ blev inte fallet eftersom jag av naturen har svŒrt att breda ut min text.                                                                           

   Jag tror att den franske diktaren och nobelpristagaren AndrŽ Gide (1869-1951) nŒgonstans har sagt: ÓHŒll dig till dem som sšker sanningen, men akta dig fšr dem som tror sig ha funnit denÓ. Det Šr en attityd som tilltalar mig.

   MŒnga av aforismerna hŠr Šr lŠsefrukter, men jag har glšmt varifrŒn jag fŒtt dem. Dessa anteckningar och aforismer kan betraktas som ett fšrsšk till ett teologiskt och filosofiskt testamente.                                                                                                          

   Ett sŠrskilt tack vill jag rikta till etikprofessorn Ragnar Holte ( f.1927) som har lŠst mitt fŠrdiga manus och givit mig vŠrdefulla synpunkter.

   Jag betraktar fil dr.Thorild Dahlquist (1920-2009) och professor Hjalmar Lindroth (1893-1979) – bŒda vid Uppsala universitet - som mina huvudlŠrare i filosofi och teologi tillsammans med professor Alf Ahlberg (1892-1979), som var rektor pŒ Brunnsvik.

 

                                                 *

 

NŠr det gŠller mŠnniskans livslŒnga perspektiv tycker jag att den medeltida sentensen ÓMedia vita in morte sumusÓ( Mitt i livet Šr vi i dšden ) Šr tŠnkvŠrd

och likasŒ Martin Luthers (1483-1546) omvŠndning av satsen: ÓMedia morte in vita sumusÓ (ÓMitt i dšden Šr vi i livetÓ).

 

 

 

 

                                         Finnfallsberget

                                            vintern 2017

                                         Jšrgen Dicander

          

     


Vad Šr filosofi, teologi och naturvetenskap?

 

 

Vi har i VŠsterlandet skapande filosofer och teologer, t.ex. Friedrich Nietzsche (1844-1900) och Augustinus (354-430). Deras skrifter kan jŠmfšras med lyrik eller skšnlitterŠr prosa och Šr dŠrfšr inte vetenskap utan konst. Men inom filosofin och religionsvetenskapen vid universiteten finns mŒnga som pŒ ett lŠrdomshistoriskt vetenskapligt sŠtt fšrsšker forska kring vad de skapande filosoferna och teologerna Œstadkommit. Det Šr oerhšrt viktigt att upprŠtthŒlla denna distinktion mellan litteratur och olika former av litteraturvetenskap. En viktig blandform mellan dessa bŒda gŠller kritiska granskningar - med hjŠlp av logik och fšrnuft - av vad tidigare skapande filosofer och teologer skrivit. MŒnga doktorsavhandlingar i vŒr tid, inom filosofin och i vad teologerna kallar Systematisk teologi med livsŒskŒdningsforskning, etik och religionsfilosofi, har denna karaktŠr.

    Eftersom jag till professionen Šr teolog eller kyrkohistoriker och inte naturvetare nšjer jag mej med att bara, enligt Karl Popper (1902-1994), pŒstŒ, att naturvetenskap i olika former vill fŒ fram evidensbaserad kunskap (se fšr švrigt min artikel ÓNaturvetenskap – ett kristet projektÓ, pŒ min hemsida). Det fšr mej intressanta Šr att nya naturvetenskapliga kunskaper leder till att de skapande filosoferna och teologerna stŠndigt fŒr nytt material att etiskt reflektera šver. Ett stort problem Šr att relativt fŒ nu fšr tiden har forskarutbildning inom sŒvŠl filosofi och teologi som naturvetenskap. Denna kombination bšr uppmuntras sŒ att vi fŒr en skapande filosofi och teologi som Šr aktuell.

   De mest potenta litterŠra texter som finns Šr nog de religišsa i t.ex. Bibeln, Koranen och Upanishaderna. De religionsvetenskapliga undersškningarna av dem och skšnlitteratur som pŒ ett eller annat sŠtt relaterar till dessa urtexter – i VŠsterlandet sŠrskilt till Bibeln – Šr enorm. Eftersom religionerna Šr kulturskapande vad gŠller arkitektur, konst, litteratur, musik och dans, Šr deras konsekvenser oerhšrda.

   Om man inte tycker om befintliga religioner Šr det totalt fŒfŠngt och kontraproduktivt att fšrsška angripa dem med vetenskapliga argument, ty tro och vetande mŒste skiljas Œt eftersom de ger svar pŒ olika frŒgar (till detta, se min artikel om ÓTro och vetandeÓ, pŒ min hemsida). En mšjlighet till fšrŠndring Šr att sjŠlv fšrsška skapa texter som Šr sŒ intressanta och sŒ kolossalt laddade att de gamla slŒs ut. Jesus hade nog avsikten att fullborda judendomen eller, enligt Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), att gšra slut pŒ religionerna, ty Jesus Šr historiens stšrste religionskritiker och han Ókallar oss inte till nŒgon ny religion utan till livetÓ, skriver Bonhoeffer. Eftersom judendom och andra religioner finns kvar, kan man sŠga att Jesus misslyckades. Hos Mohammed fanns nog en avsikt att med Koranen inkorporera det bŠsta i fšregŒngarna Judendom och Kristendom och i ett lŒngt perspektiv gšra dem onšdiga, men han har hitintills misslyckats i fšrsšket att reducera antalet religioner.                 

   Religion kan alltsŒ bara besegras med vad man tror vara en bŠttre religion eller livsŒskŒdning. En vanlig fšrŠndringsvariant pŒ detta omrŒde Šr att t.ex. nŒgon jude, kristen eller muslim kommer med nytolkningar inom den egna religionens ramar. PŒ sŒ sŠtt sker pŒ traditionens grund en stŠndig fšrnyelse.                                                                       

   Det finns ocksŒ flera exempel dŠr riktningar inom judendom, kristendom och islam šmsesidigt har pŒverkat varandra. Den judiska chassidismen, sŒ som den framstŠllts av Martin Buber (1878-1965), har t.ex. inte bara inspirerat andra judiska tŠnkare utan Šven mŒnga kristna. Sufismen inom islam har ocksŒ givit anhŠngare inom kristendomen nya uppslag. MŒnga judar inspireras av profeten Jesus Šven om de inte kan tro pŒ honom som Messias eller Kristus d.v.s. som Gud utan ser honom som en profet. Muslimerna uppfattar Jesus pŒ ett liknande sŠtt.

 

 


I Teologi och filosofi


I:1 Fysikerna gšr upp modeller eller tolkningar som de och andra matematiker rŠknar pŒ. VŒra hjŠrnor, som tŠnker i bilder eller modeller eller mšnster, kan vi aldrig komma utanfšr och inte heller vŒra sprŒk. Vi kan inte nŒ och se Ótinget i sigÓ (Immanuel Kant, 1724 -1804). DŠrfšr Šr vi bundna av av vŒr hjŠrnors fšrestŠllningar( Arthur Schopenhauer, 1788 -1860). I denna mening Šr naturvetenskapen ocksŒ humanistisk Šven om forskningsobjektet Šr naturen pŒ planeten jorden och kosmos, ty sprŒket Šr det viktigaste forskningsredskapet fšr alla forskare.

   NŠr det gŠller mŠnniskan har vi Œ ena sidan naturvetenskapliga aspekter pŒ henne i form av olika medicinska discipliner samt evolutionsbiologin. Humanisterna och religionsvetarna Šgnar sig Œt historiska studier av hur mŠnniskan t.ex. har byggt och bott och skapat tempel och kyrkor, hur hennes musik, konst och religišsa och andra berŠttelser ser ut. Filosofiska och teologiska etiker och fšrfattarnas grundmodell Šr Óparning – fšdelse – dšdÓ eller Ómamma – pappa – barnÓ eller mŠnniskornas relationer till varandra och till ÓlivetÓ och dšden. MŒnga vetenskaper som inte Šr ren naturvetenskap, har med detta grundkoncept att gšra, t.ex. vissa medicinska discipliner, psykologi och sociologi. En teologisk/filosofisk reflektion har dŠrfšr dessa vetenskaper som hjŠlpvetenskaper. Nya ršn inom det medicinska omrŒdet ger t.ex. material till stŠndigt nya teologiska/filosofiska etiska reflektioner.

   Just nu hŠvdas att allt liv hŠrstammar frŒn en enda urcell, som sŒlunda Šr alltings orsak. DŠrmed sŠger den nutida naturvetenskapen mŒhŠnda nŒgot liknande som teologen och filosofen Thomas ab Aquino (1225-1274) sade pŒ 1200-talet. Han kallar denna urcell eller detta urslem fšr Gud och denne Gud har orsakat sig sjŠlv, Šr causa sui generis. Det betyder ocksŒ att biologen, teologen och munken Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955) hade ÓrŠttÓ nŠr han pŒstod att Gud Šr identisk med evolutionen.

   Enligt prologen till Johannesevangeliet ( Joh 1: 1 – 14 ) har vŠrlden skapats genom Logos – Jesus. Det Šr han som Šr de kristnas Gud eller ÓurslemmetÓ eller den som gšr ATT evolutionen finns. HUR den gŒr till Šr den vetenskapliga frŒgan.

  

I:2 I begynnelsen Šr den blŒ fŠrgen. Den nyfšdde Šr blŒ och som

lik blir man blŒ och dŠremellan Šr som bekant himlen ibland blŒ.

 

I:3  Religion Šr kŠnslan av absolut beroende av det oŠndliga( Friedrich Schleiermacher, 1768 – 1834 ). Det gŠller att ha Gud/Jesus i sitt hjŠrta och i sina tankar. Detta ger en djupdimension i personligheten, underlŠttar orientering och inriktning i livet och Šr nŒgot som angŒr hela mŠnniskan, inte bara hjŠrtat eller sjŠlen utan Šven anden som Šr det allra djupaste. MŒnga avfŠrdar religion som Óbara kŠnslaÓ. Dylika yttranden visar att man kŠnner sig frŠmmande fšr djupet inom en sjŠlv. Skšnhet i form av religion, poesi, konst och musik stŒr oerhšrt nŠra varandra och samverkar i religionernas liturgier och i kyrko- och tempelbyggnader.

 

I:4  FšrutsŠttningen fšr den kristna kallelsen Šr utdrivandet ur paradiset (1 Mos 3). Fšrst nŠr mŠnniskan skiljdes frŒn Gud, kom hon att stŒ under domen att en gŒng dš. DŠrfšr mŒste Gud ropa och kalla pŒ henne. NŠr mŠnniskan svarar pŒ denna kallelse Ósamverkar tre orsaker: Guds ord, den helige Ande och mŠnniskans vilja som ansluter sig till och inte stŒr emot Guds ordÓ( Philipp Melanchton, 1497-1560,  i senare upplagor av hans ÓLoci communes rerum theologicarumÓ). Martin Luthers tal om att mŠnniskan har en trŠlbunden vilja – en manikeisk villfarelse enligt Melanchton - passiviserar och nullifierar henne. Denna lutherska predestinationsŒsikt bšr fšrpassas till den teologiska soptippen, ty med egen fri vilja vŠljer en mŠnniska att pršva den kristna livsvŠgen som sedan kan upplevas som att man Šr sškt och utvald av Gud/Jesus.

   MŠnniskan har anlag fšr att gšra bŒde ont och gott. Att hon genom den sŒ kallade arvssynden skulle straffas fšr fšrfŠders onda gŠrningar, Šr ett teologiskt pŒfund av framfšr allt Augustinus, som ansŒg att arvsynden šverfšrdes genom den sexuella akten (sic!). Denna uppfattning  saknar egentligt bibliskt stšd. BerŠttelsen om den blindfšdde i Joh 9:1-12 – Óvarken han eller hans fšrŠldrar har syndatÓ- Šr en vederlŠggning av denna vedervŠrdiga lŠra som ocksŒ hšr hemma pŒ teologins soptipp.

   De som sliter med livets vedervŠrdigheter och kŠnner sig fšrdšmda, kallas av Gud/Jesus till gemenskap. Gud/Jesus har konstruerat ett system fšr att nŒ sina barn: kyrkan med alla tillbehšr.

   Domen Šr alltsŒ ingenting som fšrst och frŠmst kommer en gŒng i framtiden. Den Šr nŒgot som finns frŒn bšrjan. Vi Šr alla under samma dšdsdom. Vid yttersta domen (Matt 25:31-46) konstaterar vŒr broder Jesus att vi med vŒra gŠrningar eller ogjorda sŒdana dšmt oss sjŠlva.

   Dessutom finns det en daglig dom, stundom manifesterad i samvetskval, Œnger och bikt och liturgiskt i olika former av syndabekŠnnelser.

   Den som vill iklŠda sig den rŠttfŠrdighet som Jesus Kristus fšrvŠrvat Œt oss, fŒr i tro gšra det dagligen och en gŒng slutgiltigt nŠr denna fšrdšmda tid Šr slut.

 

I:5  ÓDen heta helvetesglšden/ finner du icke dŠr/ i dalarna bortom dšden./ Den brinner hŠrÓ, skriver Rune Lindstršm (1916-1973) i ÓHimlaspeletÓ(1941). Samma uppfattning har exempelvis Dante (1265-1321), Strindberg (1849-1912), Dan Andersson (1888-1920) och mŒnga av vŒra psalmer (se fšrslagsvis nr 300 i 1986 Œrs psalmbok) vilka betraktar det hŠr livet som helvetet, fŒngenskapen i gruset eller som en škenvandring. Efter dšden kommer skŠrselden eller purgatorium, som Luther tyvŠrr tog bort. SjŠlavŒrdsmŠssigt Šr den viktig fšr de efterlevande, ty dŠrmed kŠnns det  meningsfullt att kunna be fšr de avlidna. Eftersom Gud/Jesus vill att alla mŠnniskor skall bli frŠlsta eller rŠddas (I Tim 2:4) Šr den ocksŒ ur frŠlsningssynpunkt viktig. SkŠrselden betyder nŠmligen att den uppstŒndne Jesus inte kommer med ett evigt straff utan med en evig vilja att rŠdda eller rena alla. DŠrmed fšrsvinner till den teologiska soptippen Šven talet om eviga straff och fšrestŠllningen om den dubbla utgŒngen. Jesus vill ŒterstŠlla allt ( Óapokatas«tasis tŒn pan«tonÓ, Apg 3:21 och I Kor 15:28 ) och fšra alla till paradiset . Inte ett enda bortsprunget fŒr vill han fšrlora ( Matt 18:12 -14).                 

 

I:6  Livet Šr hela tiden en sprŒkfrŒga, en kommunikation. NŠr barnet kan tala, šppnar sig nya vŠrldar. NŠr vi med ord i sŒnger och dikter eller i vanliga ord kan ge uttryck Œt vŒra erfarenheter eller emotioner, šppnar sig nya dimensioner, nya sanningar om mŠnniskan. Och Šndock Šr orden bara tolkningar av yttre och inre hŠndelser. DŠrfšr Šlskar jag stumfilmen. Jag tar Šven bort musiken fšr att fŒ uppleva en enbart visuell kommunikation.

                       

I:7  Av ord har du kommit  -  Ójag Šlskar dejÓ-- sŠger mannen och kvinnan till varandra vid avlandet. Ord ska du Œter bli – Ójag minns dejÓ-, sŠger de efterlevande.

 

I:8  Symbolerna hšr detta livet till. Sedan kommer verkligheten.

 

1:9  Om vi kunde glšmma, skulle vi upphšra att teologisera, filosofera och skapa litteratur. Teologiens, litteraturens och den praktiska filosofiens huvudobjekt Šr minnets jŠttekyrkogŒrd.

 

I:10  Att tŠnka pŒ dšden Šr filosofins utgŒngspunkt enligt Sokrates ( 470/469 – 399 f. Kr. ) och den Šr Šven, som jag ser det, teologiens utgŒngspunkt. Dšden kan leda till tanken att gšra nŒgot ÓevigtÓ. Fšr en vŠsterlŠnning kan olika former av ÓkarriŠrÓ bli surrogat fšr evigheten. Fšr Keops, Kefren och Mykerinos Šr deras pyramider tecken pŒ deras pyramidala missfšrstŒnd.

   Varfšr finns dšden? Den insikt Adam och Eva (1 Mos 3) fick genom att Šta av kunskapens trŠd var kunskapen att kunna fšrška sig. Ordet kunskap och ha samlag och gšra barn Šr pŒ hebreiska samma ord: Óyahda«hÓ.  Grundbetydelsen Šr Ópassa ihopÓ. Som en fšljd av denna knullkunskap kom dšden. Vi ska, enligt huvudpoŠngen i denna berŠttelse, dš dŠrfšr att vi som regel kan fšrška oss.

   NŠr Adam och Eva, efter att ha Štit av kunskapens trŠd, blev varse att de var nakna, betogs de av varandras skšnhet. Dšdsmedvetandet fšrstŠrkte denna kŠnsla. MŠnniskans existentiella situation innebŠr att hon vill skšnhet och vill gšra barn ty det vackraste man kan tŠnka sig Šr ett nyfštt barn. Denna drivkraft ligger ocksŒ bakom allt det skšna i konst, musik och litteratur. MŠnniskans historia Šr skšnhetens historia (konst, litteratur, musik) som dock hela tiden har avbrutits av krigets alla fasor.

   I 2 Mos 3: 13 -14, berŠttelsen om hur Mose hšrde Gud i den brinnande busken, sŠger Gud (= ÓyahwehÓ): ÓJag Šr den jag ŠrÓ och ÓJag ŠrÓ. Fšr det mŠnskliga šrat lŒter ÓyahÓ, den fšrsta delen av gudsnamnet, lika som ÓyahÓ i Óyahda«hÓ. Jag tycker mig hŠr ana en direkt koppling mellan gud och och mŠnniskornas samlag. Fšrfattaren Harry Martinson (1904 –1978 ) trŠffade dŠrfšr nog rŠtt nŠr han skrev: ÓLŒt oss slingra oss samman och gšra GudÓ.

   Gud skapade mŠnniskan till sin avbild, ÓimagoÓ pŒ latin, och likhet, ÓsimilitudoÓ pŒ latin ( 1 Mos 1: 26 – 27). Imago och similitudo Šr huvudbegrepp i teologernas reflektioner kring skapelsen. NŠr mŠnniskor avlar barn blir dessa dŠrfšr ocksŒ, teologiskt sett, avbilder av Gud. Jesus/Gud sŠger dessutom: Ó Den som i mitt namn tar emot ett sŒdant barn tar emot migÓ ( Matt 18:5 ). Vi mšter sŒledes Gud/ Jesus i alla vŒra medmŠnniskor ( Matt 25: 31 – 46).

   De flesta Bibelforskarna kopplar dock inte ÓyahwehÓ till Óyahda«hÓ utan till verbet ÓhayahÓ/ÓhawahÓ = vara. Det Šr detta verb som anvŠnds i 2 Mos 3:13 - 14.

Detta ÓvaraÓ, pŒ latin ÓesseÓ, Šr ett huvudord i den vŠsterlŠndska teologien, filosofien och kristna mystiken. I Nya Testamentet knyter Jesus sjŠlv an till ÓJag ŠrÓ – yttrandet i 2  Moseboken och sŠger pŒ grekiska Óego eimiÓ( = Jag Šr). Han brukar dessa ord t.ex. i Joh 14:6, ÓJag Šr vŠgen, sanningen och livetÓ.

   Evangelisten Johannes skriver som antytts i sin prolog att Jesus Šr Logos/Ordet genom vilket vŠrlden skapats. Jesus har alltsŒ varit med Šnda frŒn vŠrldens bšrjan, frŒn Adam och Eva. VŠrlden skapades genom Ordet. Gud/Jesus sade och det blev en jord, himmel, hav, djur och mŠnniskor. Eftersom vi mŠnniskor Šr Guds avbilder och har likhet med Gud, skapar ocksŒ vi liv genom vŒra ord. KŠrlekens ord skapar innerlig gemenskap mellan mŠnniskor och gšr att vi blir vŠnner. Fšr en kristen fŒr dessa relationer stŠndig fšrnyelse och inspiration frŒn vŠnnen Jesus Kristus. I Hšga visans ord ÓMin vŠn Šr min och jag Šr hansÓ (2:16) anar vi det mystika sambandet mellan den jordiska vŠnnen och Jesus. I dopet lovade vŠnnen Jesus att vara med oss alla dagar till tidens slut. Fšrsamlingen/kyrkan Šr en vŠngemenskap: ÓNi Šr mina vŠnner om ni gšr vad jag befaller er Ó ( Joh 15:13 ). Att vara kristen innebŠr att man odlar vŠnskaper.

   Vad Šr dšden bra fšr? Enligt all vishetslitteratur – t.ex. OrdsprŒksboken, Syraks bok och Predikaren i Bibeln – kan ett begrundande av dšden (memento mori ) leda till att vi blir visa.

   Dšden talar om fšr oss att vi har ett liv att fšrvalta. Och det naturliga Šr att man vill komma underfund om det centrala och viktiga i det hŠr mŠrkvŠrdiga livet och sen fšrsška fšra šver detta till nŠsta generation. Hur vill jag att mina efterlevande skall minnas mej?                                                                                                       

   Den mest olyckliga mŠnniskan som funnits var Jerusalemsskomakaren Ahasverus, vilken Šr den i medeltida legender fšrekommande vandrande juden som aldrig skulle fŒ dš dŠrfšr att han vŠgrade att lŒta Jesus fŒ vila vid hans hus nŠr FrŠlsaren var pŒ vŠg till Golgata.

   €r dšden slutet? Enligt Nya Testamentet Šr dšden besegrad. Den som Šr dšpt och tror pŒ Jesus har lšfte om evigt liv, som Šr en evig gemenskap med honom som skall bli allt i alla – en slags urcellsklump igen (1 Kor 12:6).

   Teologiens huvudord Šr skapelse/lag = mŠnniskans av dšden bestŠmda existentiella situation och frŠlsning/evangelium = ŒterstŠllelse av paradiset.

 

I:11  Eftersom ingenting Šr perfekt, finns bara mer eller mindre misslyckanden och nederlag. Endast Allah Šr fullkomlig, sŠger muslimerna. Stšrre misslyckanden kan man ta som en kallelse att satsa hŒrdare pŒ den inslagna vŠgen eller till att byta spŒr.

   En kristen ger inte upp pŒ lŒngfredagen, utan ber och hoppas pŒ en vŠndpunkt som kommer – om inte fšrr, sŒ vid allas uppstŒndelse en gŒng (Joh 5:29).

Varje morgon som vi reser oss upp ur sŠngen och inte lŒter fšrtvivlan besegra oss, upplever vi, enligt Luther, den dagliga uppstŒndelsen (se min dikt ÓUppstŒndelseÓ i samlingen ÓUppstŒndelserÓ, 1999).

    Vi lever i tiden mellan Jesu Kristi uppstŒndelse och allas uppstŒndelse en gŒng. NŠr prŠsten i mŠssan uttalar Jesu egna ord om bršd och vin - ÓDetta Šr min kropp-detta Šr mitt blodÓ - blir den uppstŒndne Kristus genom denna verbala Œtererinring sakramentalt nŠrvarande i nattvardshandlingen. Enligt Luther fšrblir bršdet och vinet vanligt bršd och vin, men Kristi kropp och blod blir reellt nŠrvarande Ói, med och underÓ de naturliga elementen. Den romersk-katolska transsubstantiations-lŠran, som Šr ett av Aristoteles (384 -322 f Kr) inspirerat nŠrmast lšjevŠckande misslyckat fšrsšk till en naturvetenskaplig fšrklaring av mŠssundret, fšrkastades med rŠtta av Luther och den bšr fšr alltid vara fšrpassad till teologins soptipp tillsammans med den romersk katolska hostieteologien, som innebŠr att Jesus skulle vara nŠrvarande i de konsekrerade elementen Šven efter nattvardshandlingen. ÓExtra usum nullam sacramentumÓ(=utanfšr bruket inget sakrament, se Schmalkaldiska artiklarna 3:15 ). Enligt Konkordieformeln, 1580, sker konsekrationen i och fšr sig inte nŠr prŠsten lŠser instiftelseorden utan genom Jesu ord och befallning vid instiftandet av den fšrsta nattvarden. 

   Jesus representeras alltsŒ i gudstjŠnsten inte av prŠsten, som den romersk katolska kyrkan och vissa kvinnoprŠstmotstŒndare i Svenska kyrkan anser, utan av bršd och vin enligt vad Kristus sjŠlv sŠger i nattvardens instiftelseord ( Matt 26:26-29). Den romersk katolska representationsteologien, som i sin fšrlŠngning leder till att pŒven anses vara ÓVicarius ChristiÓ, har redan av Luther fšrpassats till den teologiska soptippen och dŠr bšr den fšrbli.

   Jesu tal om uppstŒndelse Šr den historiska kŠrna som fšrklarar mycket av det švriga i hans ord och gŠrningar. Den Šr alltsŒ inte ett tillŠgg utan sjŠlva grunden. NŠr Jesus sŠger ÓJag Šr uppstŒndelsen och livetÓ (Joh 11:25) betyder det att den Šr identisk med den totala livsfšrnyelse som kan ske hos en mŠnniska nŠr hon i djupet tar till sig vad Jesus sagt och gjort. Jesu tal om uppstŒndelse kan dŠrfšr ocksŒ sammankopplas med hans ord om ÓGuds rikeÓ(Matt 9:35 t.ex) och ÓJag Šr VŠgen, Sanningen och LivetÓ(Joh 14:6). Det religišsa innehŒllet i uppstŒndelsen Šr alltsŒ gemenskap med Jesus i liv och i dšd och den subjektiva tolkningen av detta blir sjŠlvklart nŒgot olika.                        

   FrŒn Jesus utgŒr en ny fšdelse, en fšrnyelse, en befrielse, en pŒnyttfšdelse eller uppstŒndelse hos varje individ som fšrtršstar pŒ honom. Alla olika former av kristna teologier som finns och kommer att finnas dokumenterade i historien har hŠr sin gemensamma utgŒngspunkt.                                                                              

   Fšr att kunna ana vad Jesus menade med sina ord, t.ex. uppstŒndelse, mŒste man kunna hebreiska. Det sprŒket har inga tempus i vanlig vŠsterlŠndsk mening. De tvŒ huvudformer fšr verb som finns dŠr handlar dels om att uttrycka nŒgot med emfas dels mera svalt. Vi tŠnker oss lŠtt tiden som en horisontell linje, men fšr Bibeln finns all tid i en enda punkt, ett nu. DŠrfšr kan man inte betrakta Jesu uppstŒndelsetal som nŒgot som hšr hemma i fšrsta hand efter hans korsfŠstelse och dšd. Det bibliska nuet hjŠlper oss att fšrstŒ den uppstŒndne Jesu sakramentala nŠrvaro nu i Bibeln, nattvarden, dopet och mŠssan. SŠrskilt Šr det evangelisten och aposteln Johannes som betonar nu-domen och nu-uppstŒndelsen (se Joh 3:36, 5:25 t.ex).

   Jesus var, som sagts, enligt Johannes 1:1-18 med redan vid skapelsen, allt blev till genom honom. Han Šr sŒledes nŠrvarande som Logos-Ande i Skapelsen Šnda frŒn ÓBig BangÓ till sin fšdelse dŒ han pŒ ett speciellt sŠtt blir nŠrvarande i den historiske personen Jesus. Efter sin dšd och uppstŒndelse fortsŠtter han som den helige Ande att vara nŠrvarande i Skapelsen och pŒ ett speciellt sŠtt tillstŠdes i kyrkan eller i Ordet, dvs i Bibeln och i predikan, och i Sakramenten eller varhelst tvŒ eller tre Šr fšrsamlade i Hans namn ( Matt 18:20). NŠr Jesus fšds av Jungfru Maria sker alltsŒ principiellt inget nytt. Inkarnationen Šr en mŠnsklig aktualisering av ÓOrdetÓ = Gud = Jesus. Enligt den religionshistoriska skolan Šr jungfrufšdelsen en hellenistisk frŠmreorientalisk fšrestŠllning som tagits upp i urkyrkan och tillŠmpats pŒ Jesus som en fšljd av hans mŠktiga ord och gŠrningar.                                                     

   Gynekologiprofessorn Axel Ingelman-Sundberg (1910 - 2009 ), som var prŠstson frŒn Ludvika, har fšr mig lagt fram den hypotesen att Josef skulle ha tšmt sin sŠd i Marias fšrgŒrd. PŒ detta sŠtt kan en kvinna Šven bli befruktad utan ett fullbordat samlag och som jungfru fšda ett barn. Med en dylik biologisk stŒndpunkt skulle den som har svŒrt att enbart hŒlla sig till en religišs tolkning faktiskt kunna bejaka samtliga bibliska texter kring Jesu fšdelse och sŠrskilt den att han Šven kallas ÓJosefs sonÓ (Luk 4:22 och Joh 6:42 ).                                                                                   

   BetrŠffande den romersk – katolska kyrkans sŒ kallade Mariologi, som innebŠr att man fšrsšker gšra ocksŒ Jesu mor gudomlig, bšr den fšrpassas till den teologiska soptippen. Det Šr Jesus som Šr Gud.

 

I:12  I debatter eller diskussioner borde man betŠnka att grundbetydelsen pŒ det latinska ordet ÓdiscutioÓ Šr Óskaka isŠrÓ. Uppgiften Šr alltsŒ inte att besegra varandra utan att belysa nŒgot frŒn alla mšjliga hŒll.

 

I:13  Att leva Šr att demonstrera sig sjŠlv.

 

I:14  Tre ting Šr svŒra eller omšjliga att definiera: Gud, ngest och KŠrlek. Men den som upplevt dessa krafter, vet ŠndŒ vad det Šr frŒga om.

 

I:15  ÓDu skall icke begŒ ŠktenskapsbrottÓ – det sjŠtte budet, mŒste otvivelaktigt syfta pŒ kŠrlekslšshet inom Šktenskapet, om man anvŠnder varandra som ÓavkšningscentralerÓ i stŠllet fšr att Šlska med varandra. Varfšr skulle det annars finnas ett nionde bud som fšrbjuder begŠrelse till nŠstans hustru?

 

I:16  Den romantiska mŠnniskan Šr den besvikna och otillfredsstŠllda. Hon Šr inte nšjd med sin situation. I dršmmar och ibland Šven i sinnevŠrlden bryter hon upp. Hon sšker andra partners, men blir stŠndigt besviken och sviker alla, ty hon har gudomliga fšrvŠntningar pŒ sin partner.

   Den kristna eller realistiska mŠnniskan sšker dŠr hon Šr. Hon vet att just dŠr hon befinner sig i livet finns mšjlighet till hšgsta lycka. De kristna mŠnniskornas Šktenskap blir ett fullkomligt Šktenskap i den meningen att de Šr tillfreds med varandra och de har ingen annan dršm Šn att gšra utflykter och nšjen tillsammans. De dršmmer om varandra.

 

I:17  Den begŒvade mŠnniskan lever i stŠndig kris. Fšr att ÓhŒlla ihopÓ sig sjŠlv, skapar hon. Hennes konsts eller vetenskaps brister och misslyckanden, vet hon om. Den obegŒvade mŠnniskan lever i ÓrutinÓ och tror sig alltid gšra rŠtt. Hon misslyckas grovt och stŠndigt, men vet aldrig om det. Med begŒvning menar jag intellektuell och konstnŠrlig medvetenhet.

 

I:18  NŠr Jesus dšps av Johannes Dšparen i floden Jordan, sŠger den gudomliga ršsten: ÓDenne  Šr min Šlskade son, han Šr min utvaldeÓ (Matt 3:17). Denna intronisationsformel upprepas pŒ Fšrklaringsberget (Matt 17:5 ) – troligen berget Hermon i Golan. Vattnet i Jordan kommer frŒn Golan.

 

I:19  Bršllopet i Kana (Joh 2:1-11) berŠttar om att glŠdjen aldrig tar slut, om man har Jesus med sig. PoŠngen Šr inte att vatten blev vin, utan att Jesus avvŠrjde en katastrof. Med honom finns det alltid en fortsŠttning.

 

I:20  Jesus var pŒ ett markant sŠtt fylld av Škthet och verkligt liv rŠtt igenom. DŠrfšr kallas han Sanningen, Guds enfšdde Son (Joh 1:18 och 14:6). Hans utsagor skall alltsŒ inte ses som lŠror om livet, utan som uttryck fšr verkligt liv. Han frŠlste oss inte med nŒgon lŠra, utan med sin egen kropp och sitt eget blod. Att frŒga efter rŠtt lŠra Šr fel; att sška Škthet och verkligt liv Šr rŠtt.

 

I:21  Det finns inte nŒgot rent seende eller hšrande – bara sprŒkliga och emotionella tolkningar. Och man mŒste vara blind fšr att verkligen kunna se eller hšra Gud/Jesus. Det var det som hŠnde Saulus/Paulus pŒ vŠgen till Damaskus (Apg 9: 1-9 ).

 

I:22  Johannes av Korset (Juan de La Cruz, 1542-1591) anser att bortom alla bilder och visioner finns en tomhet – utblottelse ( kenosis ) – som mšjliggšr fšreningen med Gud /Jesus. Han tror pŒ en ickesexuell mŠnniskovŠg till Gud.( Dopet, nattvarden och Jesus Šr Guds vŠg till oss).

   NŠr en man och en kvinna fullstŠndigt šverlŠmnar sig till varandra och vill gšra barn, Šr denna utblottelse Gud/Jesus. DŠr skapelse pŒgŒr – dŠr Šr Gud eftersom alla mŠnniskor Šr Guds avbilder och har likheter med denne. Gud har dŠrfšr ingenting med celibat och kloster att gšra. De Šr tecken pŒ flykt, missfšrstŒnd och stor tragik, eftersom munken och nunnan pŒ ett djupt personligt plan missar mštet med Gud eller livet. Den romersk-katolska kyrkans celibattvŒng fšr alla prŠster och den grekisk –ortodoxas celibatkrav fšr det hšgre prŠsterskapet bšr dŠrfšr fšrpassas till den teologiska soptippen. Kyrkorna har i ett skapelseperspektiv sitt berŠttigande i att dŠr sker dop, vigslar och begravningar.

   Dessutom torde det fšrhŒlla sig sŒ att en blivande prŠst, som Šr homosexuell, eller en blivande nunna, som Šr lesbisk, borde ha mycket lŠtt att avlŠgga ett celibatlšfte. Meningsfullt fšr dessa skulle det bara vara om de ocksŒ lovade att avstŒ frŒn homosexuella och lesbiska sexuella handlingar.

   Fšr alla mŠnniskor finns mšjlighet att ana Gud indirekt genom konst, musik, litteratur, drama och gudstjŠnst. MŠnniskans direkta vŠg till Gud Šr den sexuella fšreningen, dŠr Šgg och sŠdescell mšts i konceptionen.

 

I:23  RŠttvisa och rŠdsla finns inte i kŠrleken, ty kŠrleken ger allt i mštet med en medmŠnniska. SŒ gjorde Jesus. Det var kanske dŠrfšr som han fšrbjšd dem som han botat och hjŠlpt att tala om det fšr nŒgon (Matt 12:16 t.ex), ty kŠrleken Šr orŠttvis och vŠcker dŠrfšr avund.

 

I:24  Att kunna lyssna: VŠnnerna som kom till Job satt fšrst tysta hos honom i sju dagar och sju nŠtter (Job 2:13). Det var sjŠlavŒrd.

 

I:25  Den asketiske farisŽn anser sig vara nŠstintill fullkomlig dŠrfšr att han inte ršker, inte super, inte knarkar, inte, inte, inte. Asketen Šr nšjd med sig sjŠlv, kŠnner sig syndfri och behšver ingen frŠlsare.

   Den epikureiske farisŽn anser sig vara som folk Šr mest. Det Šr inte nŒgot stšrre fel, anser denne. Han sŠger inte nej till livets njutningar. €ven denne farisŽ Šr alltsŒ nšjd med sig sjŠlv, kŠnner sig syndfri och behšver ingen frŠlsare.

 

I:26  NŠr vi gšr gott utan att tro pŒ Jesus gšr vi det fšr att sjŠlva synas vara goda infšr andra. Uppdraget kommer frŒn oss sjŠlva och pekar pŒ oss sjŠlva. En kŠrlek framsprungen ur tron pŒ Jesus pekar pŒ honom. SjŠlv Šr man en ringa tjŠnare eller kŠrlekens slav. Jag tror det Šr nŒgot dylikt Fjodor Dostojevskij (1821-1881) menar i Bršderna Karamasov nŠr han sŠger att otroende mŠnniskor inte kan gšra goda gŠrningar.

   Nobelpristagaren i fysik Œr 1979, Stephen Weinberg (f.1933), hŠvdar att man mŒste vara religšs fšr att kunna gšra ont. DŠrfšr mŒste man bekŠmpa religionerna. Fšrmodligen har han s.k. fundamentalister i tankarna. Enligt mitt sŠtt att se Šr alla mŠnniskor tvingade att tolka sina liv och dŠrmed Šven att ha livsŒskŒdningar = religion. OcksŒ olika former av ateism Šr i denna mening religion, ty de bestŒr av trosfšrestŠllningar och t.ex ateistfšreningen ÓHumanisternaÓ sšker Œrligen i Sverige statsbidrag som trossamfund, men de har Šnnu inte beviljats nŒgot.                                    

   Weinberg Šr ateist och fšrefaller vara rŠtt fanatisk i sin švertygelse. DŠrfšr kan det tŠnkas att han, enligt hans eget sŠtt att se, i vissa lŠgen skulle vilja fšrsška att med vŒld dšda andra som hyser annorlunda livsŒskŒdningar.                                                                        

   Det Šr mŠnniskans benŠgenhet att bli fanatiker och magiker som Šr den stora faran, d.v.s. att man saknar en sund livsŒskŒdning eller religion.                                    

   Weinberg anser ocksŒ att tvŠrsŠkerhet Šr utmŠrkande fšr religion till skillnad frŒn vetenskap. Men det utmŠrkande fšr sund religišs tro Šr salig osŠkerhet dŠr man Šr beredd pŒ stora šverraskningar – alltsŒ samma attityd som utmŠrker en genuin naturvetenskaplig forskare.

   Weinberg resonerar som mŒnga ateister. Religionerna judendom, kristendom och islam har stŠllt till med mycket ont. DŠrfšr tar man avstŒnd frŒn dem och Šr ateist. Men det vŠrsta onda i historien har ateisterna Stalin (1879-1953) och Hitler (1889-1945) skapat. De kom att dyrkas som gudar i sina lŠnder. Om vi tar bort Gud/Jesus verkar  det vara sŒ att vi i stŠllet kommer att dyrka galna mŠnniskor som gudar. Ateismen bšr nog dŠrfšr bekŠmpas och vi skall efterstrŠva att de befintliga religionerna blir sŒ sunda som mšjligt.

 

I:27  Det gŠller att ha hjŠrtat i himlen, men kroppsligen vara hŠr pŒ jorden. NŒsborna som Œr 1896 for till Palestina ville ocksŒ ha kroppen i himlen. Det var deras missfšrstŒnd. De blandade samman religion och geografi. €r inte detta ocksŒ

staten Israels grundproblem? ÓMitt rike hšr inte till denna vŠrldenÓ, sŠger Jesus (Joh 18:36).

 

I:28  Det onda som drabbar oss, kan ses som gšdsel som hjŠlper oss att mogna och vŠxa, ty Ófšr den som Šlskar Gud samverkar allt till det bŠstaÓ (Rom 8:28, gamla šversŠttningen). MŒlet fšr sjŠlavŒrdande samtal Šr att gšra den sten som tynger hjŠrtat till ett fotfŠste.

 

I:29  Om man nu Šr jagsvag, kan man kompensera sin brist och lŒta Jesus uppfylla en och sŠga med Paulus: ÓMen jag lever, fast inte lŠngre jag sjŠlv, det Šr Kristus som lever i migÓ (Gal 2:20).

 

I:30 Att fšrverkliga sig sjŠlv borde vara att fšrverkliga Jesu vilja med ens liv. Att vara kristen Šr inte frŠmst att sukta šver vad man gjort galet, utan frŠmst frŒga vad Jesus vill med ens liv. Svaret pŒ den frŒgan Šr meningen med livet och ens kallelse. Den dyker upp i vŒrt inre. Vi Šr kallade till att ge mening och hjŠlp Œt varandra (Luk 10:37) och vara vŠnner (Joh 15: 13 -14 ).

 

I:31  Fšrst nŠr man stŒtt och predikat šver en bibeltext en hel dag – kanske haft en fyra-fem gudstjŠnster – kan det hŠnda att den Šntligen šppnar sig. Bl.a. dŠrfšr Šr det nšdvŠndigt att predika.

                               

I:32  Det handlar om att mer och mer bli redskap fšr Guds ord. Vi prŠster kan frestas att anvŠnda predikan och Jesus fšr att demonstrera oss sjŠlva; i sŠmsta fall blir den dŒ polemik mot Œsikter. I stŠllet fšr att blogga eller skriva insŠndare i tidningar stŒr vi i kyrkorna och lŠser upp dem. Vi kan vara sjŠlvstyrda, uppfyllda av oss sjŠlva och vŒr egen klyftighet.                                                    

   En evangelisk predikan skall stŠlla fram Jesus fšr vŒra šgon och dŠrfšr blir den i verklig mening uppbygglig. Men hur skall vi kunna mŒla Jesus nŠr vŒra hjŠrtan och tankar inte Šr helt fyllda av honom?

   Alla som kommer fšr att deltaga i gudstjŠnster, har lagens snara hŠngande om halsen. Vi behšver dŠrfšr inte predika sŒ mycket lag. Den Šr fšrutsŠttningen, situationen eller utgŒngspunkten.

   I stŠllet fšr att anvŠnda vŒra predikstolar, som platser fšr att lŠsa upp insŠndare, skulle de fungera som mottagarplatser dŠr vi upptrŠder som ršst och ljudredskap fšr gudomliga svŠngningar fšrmedlade genom helig Ande=Jesus.

   Att predika evangelium Šr inte detsamma som att sŠga Evangelium eller beskriva evangelium. Vi kan kanske intellektuellt redogšra fšr det kristna trosinnehŒllet, men predika det. É

   Skola vi dŒ tiga? Bort det! Vi skola tvŠrtom arbeta med vŒra predikningar, skriva dem i bšn, lŠra oss dem utantill och framfšra dem som om vi vore professionella skŒdespelare.                                                                            

   Att predika Šr inte detsamma som att ta stŠllning till det eller det. Predikan Šr Kristus och ingenting annat. Predikar vi Kristus ger hans nŠrhet eller nŠrvaro klarhet fšr den enskilde.

 

I:33  Bšn Šr en švning i Škthet, att nŒ fram till Škta ord och sann hŒllning, att finna sig sjŠlv. Ingen har varit sŒ Škta rakt igenom som Jesus. DŠrfšr ber vi i Jesu namn (Joh 14:13-14).

 

I:34 Ateisten hŠvdar tvŠrsŠkert: ÓDet finns ingen GudÓ Denna tvŠrsŠkerhet Šr uttryck fšr mycket stark tro. Agnostikern sŠger att man ingenting kan veta om Gud.

Den som tror och tvivlar pŒ Guds existens och i sin fšrtršstan Šr saligt osŠker, representerar klassisk kristendom.

   Ordet ÓGudÓ finns. FrŒgan Šr om ÓGudÓ har nŒgon annan existens Šn som ett ord – Óoch Ordet var GudÓ ( Joh 1:1 ) – eller fšrestŠllning inom mŠnniskan.

   Vad ateisten vanligen fšrnekar Šr att det inte kan finnas nŒgon personlig eller antropomorf Gud och dŒ anvŠnds ÓfinnasÓ i samma mening som att du och jag ÓexisterarÓ. I detta avseende torde ateisten ha rŠtt.

   Ateisten kan ocksŒ fšrneka att ÓlivetÓ, ÓkŠrlekenÓ, ÓlivskraftenÓ, ÓskšnhetenÓ, Óordningen i tillvaronÓ Šr Gud. Dessa verkligheter Šr det de Šr och man behšver inte blanda in Gud i det hela, menar ateisten. Men dessa ting blir starkare  och dŠrmed bŠttre fšr mŠnniskan om de kopplas till Gud=Jesus. Ateisten gšr pŒ denna punkt en olŠmplig bedšmning eftersom livet dŒ inte blir personligt; det blir enbart en ÓslumpÓ. Dessutom tar ateisten med sin tro pŒ slump undan den trosgrund pŒ vilken naturvetenskapen vilar – nŠmligen att vŠrlden Šr begriplig (till detta, se min artikel ÓNaturvetenskap – ett kristet projektÓ).

   Fšr den kristne Šr allt tal om Gud ocksŒ fšrbundet med Jesus. Vi har fler sŠkra kŠllor fšr att han existerat Šn fšr mŒnga andra personer frŒn hans samtid. Vad ateisten kan fšrneka Šr att Jesus var Gud, att vŠrlden blivit till genom honom och att vi mšter honom i form av den helige Ande och i Bibeln och sakramenten.

   Ateisten tror inte att Jesus Šr av gudomligt ursprung. Man kan sŠga att ateisten har ett kontinuerligt fšrnekande medan den kristne vŠxlar mellan tro och tvivel.

   Agnostikern - i betydelsen om Jesus var Gud kan man ingenting veta – har givetvis rŠtt. Om Jesus var Gud Šr helt och hŒllet en trosfrŒga. Men – och hŠr kommer ett mycket viktigt ÓmenÓ – tron och tvivlen Šr kopplade till historiska hŠndelser och vittnens erfarenheter.

 

I:35  Varfšr tilltalades Gud av Abels offer ( 1Mos 4:2-5), men inte Kains? €r Gud orsak till att Kain dšdade Abel?

 

I:36  NŒgon ÓmodernÓ mŠnniska finns inte. NŠr det gŠller livets plŒgor och frŒgor Šr mŠnniskan densamma alltsedan tredje kapitlet i fšrsta Mosebok  (Historien om Adam och Eva ).

 

I:37  Om mŠnniskan inte medvetet och dagligen och stundligen vŠljer kŠrleken och det goda, blir hon omedvetet en tjŠnare Œt ondska och elakhet. Detta misstag kan i vanliga fall leda till kŠrlekslšsa fšrdšmanden av medmŠnniskorna. I vŠrsta fall leder det till galenskap.

 

I:38  Det framgŒr av krigshistorien och i de biografiska notiserna i Bibeln och av biografier šver konstnŠrer och vetenskapsmŠn att mŠnniskan Šr en mycket grym varelse. Oftast framtrŠder denna grymhet i berusat eller drogat tillstŒnd. Vill man bekŠmpa grymheten, mŒste man alltsŒ bekŠmpa alkohol och andra droger.

 

I:39  Att ha projekt pŒ gŒng och dršmmar och visioner om vad man skall gšra i framtiden Šr att ha en mening med livet.

 

I:40  NŠr det gŠller frŒgan om Gud/Jesus har skapat mŠnniskan eller om mŠnniskan har skapat Gud, Šr det olŠmpligt och farligt att hŠvda att mŠnniskan har skapat Gud dŠrfšr att hon dŒ blir stšrre Šn Gud och inte ansvarig infšr nŒgon.

 

I:41  Inom djurvŠrlden skiljer man alltsedan teologen och naturforskaren Charles Darwin (1809-1882) arter Œt pŒ sŒ sŠtt, att de som inte kan para sig med varandra och erhŒlla avkomma i flera led, Šr av olika art.

   Alla mŠnniskor pŒ jorden kan para sig med varandra och fŒ kontinuerlig avkomma. AlltsŒ Šr alla mŠnniskor av samma art. Rasismen har inte nŒgon grund.

             

I:42  Filosofen Ludwig Wittgensteins (1889-1951) beršmda sats, som ofta citeras – Óvarom man ej kan tala, mŒste man tigaÓ – Šr felaktig. MŠnniskans mšjlighet till kunskap Šr inte begrŠnsad pŒ det sŠtt som Wittgenstein skriver. OcksŒ genom musik, konst, litteratur, religion ges en kunskap som man inte kan uttrycka pŒ annat sŠtt. Den tidige Wittgensteins kunskapsteori Šr fšr snŠv.

 

I:43  Sokrates« intellektuella moral, som bygger pŒ satsen Óden som vet det rŠtta, gšr ocksŒ det rŠttaÓ, Šr ocksŒ felaktig, tycker jag. Den mŠnniskosyn som ligger bakom Sokrates« yttrande, stŠmmer inte med verkligheten. Paulus dŠremot tycks ha en mera verklighetstrogen mŠnniskosyn. Han skriver:ÓDet goda, som jag vill, gšr jag inte, men det onda som jag inte vill, det gšr jagÓ (Rom 7:15 ). Sokrates«missvisande sats och den mŠnniskosyn den ger uttryck Œt, har i VŠsterlandet pŒ politikens omrŒde lett till liberalism – mŠnniskan kan sjŠlv vŠlja det goda och rŠtta – och  en stark tro pŒ att det rŠcker med information. En politisk konsekvens av Pauli mŠnniskosyn dŠremot Šr att man vill skapa ett starkt samhŠlle som kan skydda de svaga. DŠrfšr rŠcker det inte med att informera om farligheter. Man mŒste ocksŒ ta bort dem,  t.ex. alkohol och droger.

 

I:44 JordkŠllaren och kyrkan Šr tryggheten i mitt liv. I den gamla jordkŠllaren fšrvaras den potatis vi sjŠlva odlat och den sylt och saft som vi sjŠlva gjort.

   I kyrkan – med hšgt i tak – kan man sitta och fundera šver detta underliga liv.

 

I:45 MŒnga pessimister – exempelvis Dan Andersson och Rune Lindstršm – har sagt att det inte finns vŠnskap och mšjlighet fšr mŠnniskor att verkligen mštas. Dan Andersson menade dock att sann vŠnskap finns - den mellan fšrŠldrar och syskon. Men i mŒnga fall mŠrker jag som prŠst att ocksŒ den vŠnskapen har svŒrt att fungera.

 

I:46 Jag tror att det finns lika mŒnga fŠrgnyanser som tonarter,

d.v.s. 32 ( de 24 vanliga samt de Œtta kyrkotonarterna ). Jag tror

dessutom att varje fŠrg kan kopplas till en bestŠmd tonart.

 

I:47 De blyinfattade fšnstren, som finns sŒ rikligt i Dalarna, Šr nog

inspirerade av kyrkornas fŠrgade fšnster. De ger en stŠmning av mystik och helighet. Hemmen kan vara kyrkliga filialer.

 

I:48 Mitt skrivbord i hŠrbret har fem lŒdor med handtag eller rŠttare ÓfingerdragÓ, eftersom man dŠr bara fŒr in nŒgot finger. MŠnniskans frihet och fria vilja Šr som den begrŠnsade ršrelsen hos dessa fingerhandtag.

 

I:49 I ensamheten kan fšrtvivlan lŠttare fŒ šverhanden Šn nŠr man Šr tillsammans med andra mŠnniskor.

 

I:50 Den kristna objektiva tron har vi formulerad i den apostoliska

trosbekŠnnelsen, vilkens tre delar handlar om Gud = Jesus, Kristus = Jesus och Anden = Jesus. Mot dessa tre delar svarar den subjektiva trons kunskap, tro och kŠrlek samt gudstjŠnstens bšn, predikan och nattvard. Denna tanke Šr central hos Carl Axel TorŽn, 1813-1904, om vilkens gudstjŠnstuppfattning jag skrivit min licentiatavhandling.                                                                                                  

 

I: 51 Individens och kyrkornas/fšrsamlingarnas arbete bšr prŠglas av ekologi, andlighet och diakoni.

 

I:52  Vi kommer som mŠnniskor aldrig ifrŒn det hŠr med livsŒskŒdningar. Vi vet nŠmligen att vi skall dš. DŠrfšr tvingas vi att reflektera šver detta konstiga liv. LivsŒskŒdningar=religion Šr alltsŒ konstitutivt fšr mŠnniskan. Det gŠller som tidigare sagts att ha sŒ sunda dylika som mšjligt.

 

I:53  Fšr varje vetenskaplig frŒga som lšses instŠller sig stŠndigt minst tio nya. DŠrfšr Šr en stŠndigt vŠxande beundran och begrundande fšrundran ett kontinuerligt kŠnslomŠssigt resultat hos forskaren.

   Mot fšregŒende pŒstŒende talar kanske att de teoretiska fysikerna hoppas finna en enda formel dŠr tyngdkraften, elektriciteten och relativitetsteorien ingŒr. Som matematiker och teoretisk fysiker gillar man skšnhet och enkelhet.

 

I:54 Oxfordprofessorn Richard Dawkins (f.1941) ÓThe God DelusionÓ kom 2006. Eftersom mŠnniskor under sŒ lŒng tid Šgnat sig Œt religišs dyrkan mŒste den ge en evolutionŠr fšrdel, menar han. Han hŠvdar att den Šr att de religišsa har levt lŠngre eller fŒtt fler barn. Min kompletterande synpunkt i detta sammanhang Šr att en religišs man eller kvinna inte stŠller gudomliga krav pŒ sin partner sŒ som ateisten per definition gšr utan fŒr avslappnade realistiska mŠnskliga relationer. Detta menar jag Šr religionens viktigaste roll i evolutionen och dŠrfšr bšr man inte fšrsška utrota den. Det stŒr redan i Psaltaren att det Šr dŒrarna som sŠger att det finns ingen gud (Psalt 14:1 och 53:2).

 

I:55  ÓVisst gŒr det att bevisa att gud inte existerar. Men den gud som vi filosofiskt     kan visa inte existerar Šr den gud som filosofin sjŠlv skapat och inte den Gud man talar om i de skilda vŠrldsreligionernaÓ ( Peder ThalŽn, f.1957, i sin diss. 1994 s 113).

   Den Gud som jag tror pŒ Šr Jesus och ingenting annat ( se fšr švrigt min artikel om ÓTro och VetandeÓpŒ min hemsida).

 

I:56 Vad Šr skillnaden mellan mŠnniskan och andra djur? En mŠnniska ler och skrattar och det syns i ansiktet. Andra djur tycks le med hela kroppen, men i ansiktena kan man inte som mŠnniska se nŒgot speciellt.

 

I:57 Angrepp pŒ religioner verbalt eller genom vapen eller genom attityder Šr, som sagts, kontraproduktiva, d.v.s. fšrspilld kraft. Invandrare t.ex. som kommer till Sverige frŒn ett muslimskt land dŠr de inte varit aktiva muslimer, blir det, nŠr de kommer till Sverige och mšter verbala angrepp.

  

I:57 Personligen tycker jag det Šr tilltalande att det i apostlakretsen ingick lŠrjungar som tidvis var fšrnekare – Petrus – och tvivlare – Thomas.

 

I:58  Fides quae  Šr trosinnehŒllet, d.v.s den kristna tro som finns formulerad i de tolkningar och erfarenheter som vi kallar kyrkans bekŠnnelser och dogmer.

Fides gua Šr den personliga tron som hšr ihop som en siamesisk tvilling med fides quae. I teologihistorien finns en mŠngd olika varianter av personlig tro dokumenterde, t.ex : Fides apprehensi«va Christi ( tro som griper om Kristus, Luther), Fides carita«te formata, tro formad av kŠrleken, Fides expli«cita, utvecklad tro, Fides histo«rica, fšrsanthŒllande av bibliska fakta, Fides impli«cita, en tro som Šr innesluten i ens tro pŒ kyrkan, Fides incarna«ta, den fšrkroppsligade tron, Fides infor«mis, den outvecklade tron, Fides infu«sa, av den helige Ande ingjuten tro och Fides justi«ficans, den rŠttfŠrdiggšrande tron.                                                                                                      

 

I:59: Professor Karl Barth ( 1886 - 1968 ) predikade bara en gŒng varje Œr, pŒ lŒngfredagen i ett fŠngelse. Han menade vŠl att endast den som i gŠrning har mšrdat eller gjort annat ont kan kŠnna riktigt djup skam och skuld och lŠngta efter den fšrlŒtelse som Šr en konsekvens av Jesu lidande pŒ korset. Om man ÓbaraÓ syndat med ord och tankar kŠnner man kanske inte den riktigt stora skulden.

    Om en man t.ex. upplever att det var hans fel – han kšrde bilen – och att dŠrfšr hans hustru och deras dotter dog, finns ingen annan rŠddning fšr honom Šn att tro pŒ fšrlŒtelse genom Jesu gŠrning pŒ korset. Mannen behšver inte offra eller dšda sig sjŠlv. Jesus har dštt i hans stŠlle.

    En gŒng fšr alla har Jesus offrat sig sjŠlv pŒ korset och dŠrfšr behšvs inga nya offer. Genom detta sitt offer har Jesus samtidigt gjort slut pŒ alla religioner, menar Bonhoeffer. Jesu ord och gŠrning har ocksŒ, enligt Bonhoeffer, gjort oss till fullmyndiga mŠnniskor.

 

I:60: Enligt Gustaf AulŽn i hans skrift ÓVŒr allmŠnneliga kristna troÓ Šr den bibliska teologiska huvudsatsen, nŠr det gŠller fšrsoningen, Pauli ord i 2 Kor 5:18: ÓMen alltsammans kommer frŒn Gud, som har fšrsonat oss med sig sjŠlv genom Kristus och givit oss fšrsoningens ŠmbeteÓ (1917 Œrs šversŠttning). I Bibel 2000 stŒr denna šversŠttning: ÓAllt detta har sitt upphov i Gud, som har fšrsonat oss med sig genom Kristus och stŠllt mig i fšrsoningens tjŠnstÓ. AulŽn tar i sin skrift med rŠtta avstŒnd frŒn Anselm av Canterburys juridiskt-teologiska fšrsoningslŠra som framlades i skriften ÓCur Deus homo?Ó och AulŽn hŠvdar utifrŒn kamp- och segermotiven det han kallar fšr den klassiska fšrsoningslŠran. Jag instŠmmer i AulŽns stŒndpunkt hŠr men jag skulle vilja lŠgga till att det av Pauli utsaga ocksŒ tycks vara sŒ, att Gud /Jesus, som Šr ansvarig fšr skapelsen, Šven har ett visst indirekt ansvar fšr mŠnniskornas fria vilja och dŠrmed ondska och dŠrfšr innesluter Gud sig sjŠlv i fšrsoningen. PŒ detta sŠtt kan man se hur fšrsta artikeln - Gud som Skaparen –hšr samman med andra artikeln – Gud som fšrsonaren – och ocksŒ med tredje artikeln – fšrsoningens Šmbete genom den helige Andes verk i kyrkan. Det var Gud som i Kristus fšrsonade vŠrlden med sig sjŠlv.

 

I:61: Om man letar efter texter kring levande kristen tro, finnar man dem bland annat i psalmer och andliga visor. Min personliga kristna tro pŒ VŠnnen Jesus Kristus tycker jag bŠst kommer fram i fšljande texter av Johan Olof Wallin:

 

         ÓJesus Kristus, du Šr vorden

          vŠgen, sanningen och livet,

          och i himlen och pŒ jorden

          Šr ej annat namn oss givetÓ.

(Psalm 349, i 1986 Œrs psalmbok, slutet pŒ strof 4. Anders Frostenson har dŠr ersatt Wallins ÓvordenÓ med ÓordetÓ och dŠrmed gjort trosinnehŒllet Šnnu tydligare, men tyvŠrr i sista raden Šndrat ÓŠrÓ till finns. Som dšpta och troende Šr vi alla Jesus).

 

          ÓVar Šr den VŠn som šverallt jag sšker?

             NŠr dagen gryr, min lŠngtan blott sig šker,

             nŠr dagen flyr, jag Šn ej honom finner,

             fast hjŠrtat brinner.

 

             Jag ser hans spŒr varhelst en kraft sig ršjer,

             en blomma doftar och ett ax sig bšjer.

             Uti den suck jag drar, den luft jag andas,

             hans kŠrlek blandas.

 

             Jag hšr hans ršst dŠr sommarvinden susar,

             dŠr lunden sjunger, och dŠr floden brusar;

             jag hšr den ljuvast i mitt hjŠrta tala

             och mig hugsvala.

 

             LikvŠl ett tšcken mig frŒn honom stŠnger;

             min bšn, men ej min blick till honom trŠnger.

             Ack, sŒge jag hans anlet och mig slšte

             intill hans skšte!

 

             Ack, nŠr sŒ mycket skšnt i varje Œder

             av skapelsen och livet sig fšrrŒder,

             hur skšn dŒ mŒste sjŠlva kŠllan vara,

             den evigt klara!

 

             O ljusets, fridens, salighetens kŠlla,

             NŠr skall fšr mig din rena vŒg uppvŠlla?

             Vem fšrer mig till dina friska flšden?

             Den stilla dšden.

 

            Var tršst, min ande, hoppas, bed, fšrsaka.

             Dig VŠnnen vinkar, du skall se och smaka,

             hur ljuv han Šr, och sjunka i hans armar,

             som sig fšrbarmar.

 

             Snart till den strand, dŠr bšljor sig ej hŠva,

             lik arkens trštta duva skall du svŠva,

             till herdens famn lik rŠdda lammet ila

             och dŠr fŒ vilaÓ.

          (Psalm 305 i 1986 Œrs psalmbok)


II LitterŠrt


II:1 Vilket Šr det egentliga grundmotivet? Jag ser livet som ett lŒngt avsked – dŠrav vemod. Avskedsmotivet Šr dŠrfšr det egentliga motivet. Hemkomstmotivet Šr som alla andra motiv tillfŠlliga – under detta livet.

 

II:2 Jag hšrde pŒ radio ett program om kultur. Man talade om att gŒ ut till ÓfolketÓ med kultur, uppšva dess sinnen fšr detta.

   Fšr mig Šr kultur nŒgot precis tvŠrtom. Det gŠller inte att komma till folket med kultur utan lŠra kŠnna mŠnniskornas kultur. Att mšta en medmŠnniska i fšrtroliga samtal, delge varandra analyser av vad det innebŠr att vara mŠnniska Šr kulturens grund. AlltsŒ Šr det frŒga om dialog. Dessa mšten Šr kulturens kŠrna. Fšr vissa mŠnniskor kan dessa mšten leda till pŒtagligt kulturellt skapande i form av dikter, romaner, tonsŠttningar, film, konst och pjŠser.

   Alla mŠnniskor utan undantag Šr i princip ÓkonstnŠrerÓ, eftersom att leva Šr en stor konst och mŒnga gŒnger en svŒr sak. Den bŠsta kulturen Šr inte med sŠkerhet den som Šr etablerad, tryckt och utgiven och de bŠsta konstnŠrerna Šr inte med sŠkerhet de professionella. Den bŠsta kulturen Šr kanske en dialog mellan tvŒ mŠnniskor, en spelman som efter ett samtal improviserar en visa.

   Det finns sŒledes en etablerad och en oetablerad kultur. Jag tvekar inte att kalla den oetablerade fšr den viktigaste. Denna folkliga kultur utesluter inte radikalitet, men den utesluter radikalitet utan mŠnsklig anknytning. ÓL«art pour l«artÓ gšre sig inte besvŠr.

 

II: 3  Det sŠgs dramaturger emellan att det bara finns tvŒ berŠttelser:ÓVem vinnerÓ och ÓresanÓ.

   Vad gŠller resan anser jag att den alltid Šr en variant pŒ den fšrlorade sonen (Luk 15:11-32), som verkligen Šr en urberŠttelse. Historien om Jesu lidande, dšd och uppstŒndelse Šr en central vemvinnerberŠttelse som inspirerat mŒnga fšrfattare i den vŠsterlŠndska traditionen.

                                 

II:4 Det Šr konstens uppgift att ge uttryck Œt vad det innebŠr att vara mŠnniska. Bilden, ordet, musiken, ršrelsen/dansen, Šr hŠrvid vŒra hjŠlpmedel. DŠrfšr Šr jag poet, musikdramatiker och visdiktare.

                        

II:5 En fšrfattare – gŠller Šven en poet – mŒste ha nŒgot att berŠtta, annars blir det bara Ól«art pour l«artÓ. Men man skall berŠtta pŒ ett personligt sŠtt. DŠrfšr blir alla fšrfattarskap nŒgot av personlig bikt, ett utlŠmnande av sig sjŠlv och sin omgivning. Detta utlŠmnande krŠver ett oerhšrt mod.

 

II:6 Det anses viktigt i litteraturvetarkretsar att skilja en fšrfattare frŒn dennes fiktiva texter. I nŒgon mening mŒste dock alla en fšrfattares texter vara att likna vid Ófria associationerÓ i Sigmund Freuds (1856-1939) mening och dŠrfšr pekar de pŒ nŒgot hos fšrfattarpersonligheten.

 

II:7 Att berŠtta om en upplevelse kan leda till att man fšrlorar den. Genom att den extremt aktive konstnŠren ger oss upplevelser, blir denne sjŠlv tom pŒ dylika och mŒste jaga hŠndelser att verbalisera, mŒla eller skriva musik om.

 

II:8 Innerligheten Šr konstens och det gudomligas vŠsen och en kŠrleksfull sexuell fšrening Šr den kroppsliga manifestationen av detta.

 

II:9 Det perfekta allkonstverket - ord, bild, musik, ršrelse i samverkan - Šr den kristna gudstjŠnsten dŠrfšr att dŠr medverkar alla utan undantag.

 

II:10 I det vŠsterlŠndska tŠnkandet, konsten och litteraturen framstŠlls kvinnan ofta antingen som hora eller som madonna. Orsakerna till detta kan man spekulera šver (Se f.š. min artikel ÓKvinnan i VŠsterlandets kulturÓ ). Det finns en linje frŒn medelhavsvŠrldens dyrkan av Artemis-Diana och sedan Jungfru Maria till Erik Axel Karlfeldts (1864-1931) dikter ÓJungfru MariaÓ och ÓHŠxornaÓ.

 

II:11 Man mŒste rensa fšr att fŒ nŒgot att vŠxa. Via negativa – att rensa ut en massa gudsbegrepp – Šr en bra start. DŠrfšr gillar jag t.ex. Gunnar Ekelšf (1907-1968 ) och Dan Andersson (1888-1920) vilka bŒda hade denna utgŒngspunkt.

 

II:12 Det genialiska med ÓFšrklŠdd GudÓ av Lars-Erik Larsson (1908-1986)/Hjalmar Gullberg (1898-1961) Šr att recitatšren fšrst lŠser texten, som sedan sjungs. Vid alla former av klassisk kšr- eller solosŒng borde detta genomfšras och det tar inte lŒng tid att lŠsa. Man kan ocksŒ ge publiken textblad. Vid vissŒng behšvs vare sig textblad eller lŠsning fšre sŒngen, ty sŒngsŠttet dŠr Šr sŒdant att texten verkligen hšrs. I operalokaler har man numera textmaskiner.

 

II:13 Vad du inte bšr gšra pŒ dagen, kan du ibland gšra pŒ natten.

En gammal kvinna pŒ en š i Kškars skŠrgŒrd, sa till mig:

   - Kom ihŒg! Nordan gŒr alltid hem till kvŠllen. DŠrfšr kan det ibland vara bra att vila en hel dag fšr att kunna paddla pŒ havet om natten ( Se Šven min diktsamling ÓEn strŒle av mšrkerÓ, 2000, dikten ÓPredestinatioÓ).

 

II:14 BegrŠnsat perspektiv kan ge kreativitet. Detaljen Šr konstens utgŒngspunkt.


III SamhŠlle


III:1 I mer Šn 14000 Œr har mŠnniskan varit nomad och bonde. Industriarbete har funnits en mycket kort period. Fšr att mŒ bra mŒste mŠnniskan fŒ mšjlighet att stršva i skog och pŒta i jord. DŒ kommer hon i kontakt med sina rštter.

 

III:2  Det finns sedan gammalt ( cirka 200 Œr ) socialism, konservatism och liberalism, vilka utgšr huvudfŒrorna i vŒr politiska idŽhistoria. De partier vi nu har i Sverige verkar ha gjort ideologisk rockard. Moderaterna anvŠnder liberalismen i dess extrema nyliberala form i stŠllet fšr konservatismen. DŠrfšr Šr nu hos dem ekonomien šverordnad nation och nationalism.                                                                          

   Folkpartiet och socialdemokraterna Šr mycket ideologiskt oklara. Folkpartiet har tydligen lŠmnat den s.k. socialliberalismen, som innebŠr att man fšrsšker modifiera liberalismens anstštliga konsekvenser fšr de mindre bemedlade, och Šr nu inget annat Šn en kopia till moderaterna.

   Socialdemokraterna har ocksŒ svŠngt Œt hšger och har švergivit socialismen och kan nŠrmast anges som socialliberaler. De har alltsŒ tagit det gamla folkpartiets plats.

   VŠnsterpartiet har tagit socialdemokraternas plats. Konsekvenserna av dessa rockarder Šr att miljšpartiet och sverigedemokraterna – kunnat dyka upp.

   Kristdemokraterna och centerpartiet Šr ocksŒ mycket ideologiskt oklara partier.

En konsekvens av den Lutherska tvŒregementslŠran torde t.ex. vara, att vi inte kan tala om nŒgot speciellt kristet parti. Som kristen i Sverige borde man kunna arbeta och vara mer eller mindre aktiv inom alla partier utom just i kristdemokraterna och sverigedemokraterna, som ju Šr ett rasistiskt parti.          

   En grundlŠggande kristen samhŠllsfrŒga Šr: PŒ vilket sŠtt vill de olika partierna fšrbŠttra fšrhŒllandena fšr de nedersta i samhŠllet, dem som ingen annan vill ta i ens med tŒng?

                            

III:3 Kristendom och socialdemokrati har i Sverige varit ett skydd fšr de svaga och utslagna. Men dessa ršrelser har inte lŠngre nŒgon stšrre makt. I stŠllet har vi fŒtt en hejdlšs rŒkapitalism dŠr makten ligger hos nŠringslivet. Landsting, kommuner, regering och riksdag avrustas och svenska folkets urgamla rŠtt att sig sjŠlv beskatta och stifta lagar har upphšrt och ersatts av dravlet i Bryssel. Ingen bryr sig lŠngre om de svaga i Europa och i tredje vŠrlden.

 

III:4 Statskapitalismen i Sovjet och šststaterna har misslyckats. Fšretagskapitalismen hŒller pŒ att misslyckas. Det betyder inte att kapitalismen och socialismen Šr dšda. Det betyder att vi pŒ nytt mŒste bšrja skapa samhŠllen som bygger pŒ vŒr kunskap om naturen och grundlŠggande vŠrderingar som rŠttvisa, kŠrlek och mŠnniskovŠrde.

   Det vi behšver fšr vŒrt uppehŠlle – kultur, kost, klŠder och kŒkar – bšr produceras i vŒr nŠrmiljš sŒ att vi slipper de energislšsande lŒnga transporterna.

 

III:5 Jag lyssnade till en professor. Han berŠttade att man efter agrarsamhŠllet och industrisamhŠllet nu talar om kunskapssamhŠllet. Om detta Šr att sŠga 1. Eftersom mŠnniskan behšver fšda kommer vi aldrig ifrŒn det agrara, men nu har vi utformat det annorlunda Šn fšr 100 Œr sedan. Att antalet individer som Šr engagerade i agrarsamhŠllet har minskat, Šr inte detsamma som att det har upphšrt. 2. NŒgon form av industrisamhŠlle mŒste ocksŒ finnas. 3. NŠr det gŠller kunskapssamhŠllet Šr det viktigt att den kunskap vi har om mŠnniskan och naturen fŒr bestŠmma vŒrt agrara och industriella beteende. Kunskapen om mŠnniskan och naturen mŒste šverordnas allt tal om ekonomi.

   Det ekonomiskt mest rationella Šr oftast fšr mŠnniskan och naturen det mest vansinniga. NŠr fšretagskapitalismen har rasat samman, tror jag att nya

nŠrsamhŠllen kommer att vŠxa fram omfattande cirka 1000 personer. Vi kommer inte att tolerera att jagas som myggsvŠrmar hit och dit i vŠrlden fšr att kapitalet har behagat flytta.

 

III:6 Till vad skall vi ha journalister? De skall ge information om vetenskap, kultur och politik. Nu upptrŠder journalister som Œklagare och domare sŒ fort nŒgon Šr utsatt fšr fšrundersškning. Och paranoiker har gyllene tider. De Šr ordnade  personligheter som finns ute i samhŠllet numera och man mŒste ha hšg psykiatrisk kompetens fšr att genomskŒda dem. Deras sjuka anmŠlningar mot medmŠnniskor och processer som de startat, skriver journalister om som om paranoikerna hade rŠtt i sina fšrfšljelsemanier. Sjuka mŠnniskor och sjuk journalistik passar som hand i handske. NŠr det sen uppdagas att det var sjuka saker, har redan nŒgon med namns nŠmnande fšrtalats i pressen och den domen gŒr inte att tvŠtta bort. Den som drabbas upplever detta som vŠrre Šn mord. De stšrsta massmšrdarna Šr journalister. DŠrfšr Šr det oerhšrt mŠrkligt att de inte kan dšmas till lŒnga fŠngelsestraff fšr mord med ord. Brott mot det Œttonde budet fšranleder i Sverige ingen ŒtgŠrd. Visst kan journalister och chefredaktšrer dšmas fšr fšrtal, men det Šr mycket sŠllsynt och de flesta offer orkar inte med en dylik process.

    Det mest tragiska Šr nog att journalister genom massmedia har den hšgsta reella makten i vŒrt samhŠlle och inte politikerna. DŠrmed Šr demokratien satt ur spel och har ersatts av mediokratin.

 

III:7 Om man skall fšrŠndra nŒgot i ett samhŠlle, mŒste man veta vem som har makten inom olika omrŒden. Journalisters primŠra uppgift Šr att ha en stŠndigt pŒgŒende maktutredning och den vŠgen verka fšr fšrŠndringar i demokratisk riktning. DŠrfšr bšr massmedier Šgas kollektivt och inte av grupper som skyddar sina egna intressen.

   Men Œ andra sidan har snart tidningarna helt ersatts av bloggar. É Kanske Šr det bšrjan pŒ en fšrnyelse av demokratien.

 

III:8 Man talar om fšrvŠrvsarbete, men om det leder till arbetsskador, utbrŠndhet – dŒ Šr det ett fšrdŠrvsarbete.

 

III:9 €r Internet verklig kontakt eller att likna vid knackningar pŒ vŠggar mellan fŠngelseceller?

IV Personligt

 

 


IV:1 KyrkvŠrden Elin NyrŽn (1913-2002) i hl-Insjšn sade en gŒng till mig: ÓFolk sŠger att švergŒngsŒren skulle vara sŒ svŒra, men jag tycker att det varit kris fšr jŠmnanÓ( se min diktsamling ÓUppstŒndelserÓ, 1999, dikten ÓKlagolŒtÓ ).

   NŠr det gŠller vŒra kriser, finns nŒgra toppar om man kopplar ordet kris till ordet dšd. Pojkar upp till 25 Œrs Œlder Šr som tjurkalvar och leker gŠrna med dšden – ofta i drogat tillstŒnd och gšr suicidium. Tjejerna drogar sig hejvilt, men de kšr inte lika ofta ihjŠl sig i bil – som killarna – utan anvŠnder mest tablettsuicidium.

   I Œldrarna 35-49 Œr dšr stressade direktšrer och alkoholister. Senast vid 63 Œrs Œlder dšr nikotinisterna och de stora konstnŠrerna. Redan Strindberg hade lagt mŠrke till att en mŠngd fšrfattare och konstnŠrer avlidit vid 63 Œrs Œlder.

   Lusten att skapa ger livet mening. Jean Sibelius (1865-1957) blev šver 90 Œr gammal, men han skapade inte nŒgot nytt under de sista 29 Œren av sitt liv. Han fšrsškte och fšrsškte med sin Œttonde symfoni, men det gick inte. Som konstnŠr dog han vid 63 Œrs Œlder, men rŒkade šverleva sig sjŠlv. Dock hade han fšrmŒgan att under dessa sena Œr njuta av vad han tidigare skapat.

 

IV:2 SpŠdbarn liknar alltid fšrst fadern fšr att denne skall veta att han Šr biologisk far och dŠrmed Šr villig ta hand om barnet.

 

IV:3 €ventyr Šr kryddan i livet.

 

IV:4 OcksŒ genom min sjŠl gŒr ofta strŒkdrag av vemod och tragik. Varfšr tŠnker jag pŒ dšden nŠr jag varit tillsammans med nŒgon som jag trivs med?

 

IV:5 Varje mŠnniska gŒr och bŠr pŒ en katastrof. Vissa ord blottlŠgger den. Ytan rŠmnar fšr sŒ lite. Den Stora Sorgen vŠller fram. Men medmŠnniskan som sade ordet vet ingenting.

 

IV:6 Man visar ibland ÓkŠrlekÓ mot nŒgon fšr att fšrsŠtta denne i skuld. Det Šr en ÓkŠrlekÓ som talar om hur bra man sjŠlv Šr genom att man visar šverdriven omsorg och hjŠlpsamhet.

 

IV:7 Att ha kŠmpat mot varandra och fšrsonats grundlŠgger en vŠnskap eller kŠrlek som varar tills dšden skiljer oss Œt.

 

IV:8 Plštsligt kom ett Œskmoln upp pŒ himlen. Solen och molnen speglade sig i vattnet som ett mŒnsken en sommarnatt. SŒ kan dagen kyssa natten i en vattenspegel.

 

IV:9 Vid stark koncentration pŒ en konstnŠrlig uppgift glider jag šver i ett sšmnliknande tillstŒnd. NŠr jag ÓvaknarÓ vet jag hur jag skall gšra.

 

IV:10 Hela denna vinter har sju sŒngsvanar vistats i den šppna delen av vŒr sjš. Jag tolkar det som ett tecken pŒ min diktarkallelse.

IV:11 LŠkaren undrade om jag led av muntorrhet.

- NŠŠŠj, svarade jag. Men det hŠnder att jag drabbas av munterhet.

-              

IV:12 En kvinna fšrsškte fšrklara fšr sin ŒttaŒrige son att hon mŒste skiljas frŒn sin man dŠrfšr att de grŠlade och Ódet kan inte vara bra fšr dej att hšraÓ, sade hon.

  - Jag skiter i om ni grŠlar ibland. Det viktiga fšr mej Šr att ni bŒda finns hŠr hemma. Basta. Om alla mŠnniskor som brŒkar skulle flytta isŠr, ja dŒ skulle ju alla fŒ bo ensamma, svarade han.

   TyvŠrr hade denna kvinna, som sŒ mŒnga andra, redan genomfšrt skilsmŠssan. I 80% av separationerna tas nŠmligen initiativet av kvinnan. Fjorton av femton fall Šr helt onšdiga. Man kan hŠrav konstatera att kvinnor som regel upplever relationerna med mŠn som mer jobbiga Šn vad mŠnnen gšr med sina fšrbindelser med dem.

    Vad gŠller separationer bšr de, mot bakgrund av mina erfarenheter som sjŠlavŒrdare, ske pŒ fšljande sŠtt: Den som vill skiljas tar hem tvŒ vŠnner och infšr dem och till partnern talar han/hon om: ÓJag vill att vi skiljsÓ.

   Separationen sker dŠrefter omedelbart. Den som vill skiljas gŒr alltsŒ ut och lŠmnar bostaden. Om han eller hon Šger den, fŒr denne komma tillbaka fšrst nŠr annat boende ordnats fšr den andre, ty den som tar separationsbeslut mŒste sjŠlv stŒ fšr de huvudsakliga akuta konsekvenserna. De tvŒ vŠnnerna frŒgar dŠrefter den kvarvarande, vanligen djupt sšrjande och chockade partnern, om de kan ringa efter nŒgon vŠn/slŠkting eller prŠst som kan komma dit och samtala. DŠrefter meddelar de att de om nŒgra dagar kommer dit och hŠmtar det som Šr den andres Šgodelar och de avlŠgsnar sig frŒn bostaden nŠr prŠsten eller vŠnnen kommit tillstŠdes.

   Om det finns barn i relationen skall de inte vara nŠrvarande vid separationstillfŠllet eftersom det visserligen beršr dem socialt, men Šndock inte har ett dugg med dem att gšra. Fšrsta veckan bšr de fŒ bo kvar och dŠrefter vŠxelvis hos den andra partnern.

   Det Šr tyvŠrr i de flesta fall sŒ att parterna Šr ensamma nŠr den ene uttalar slutrepliken: ÓJag vill skiljasÓ. En av de fšrsta sorgereaktionerna Šr vrede. Om mannen tidigare inte slagit sin partner, gšr han det kanske just i denna situation och dŠrmed fŒr kvinnan ytterligare ett skŠl att skiljas. Eftersom en skilsmŠssa ur sorgesynpunkt Šr vŠrre Šn ett ÓvanligtÓ dšdsfall, ty den ÓavlidneÓ lever, bšr man gšra som jag fšreslagit hŠr fšr att man nŒgorlunda skall kunna hantera situationen.

   Efter en sorgeperiod pŒ kanske ett halvt Œr, Šr det nšdvŠndigt, om barn finns i relationen, att nŒgon form av vŠnskap upprŠttas mellan parterna. I en del fall hŠnder det att man efter denna period flyttar samman igen och fŒr en mycket bŠttre gemenskap Šn tidigare. Ofta sker detta dŒ man har anvŠnt sorgeperioden till att genom sjŠlavŒrdande samtal bŠttre lŠra kŠnna sig sjŠlv och hur man hanterar sina aggressioner och misslyckanden.

 

IV:13 Det Šr bŠttre att veta att man tror Šn att tro att man vet.

 

IV:14 En professor talar: ÓDet Šr sŒ irriterande med folk som tror att dom vet allt, fšr oss som vet att vi vet alltÓ.

 

IV:15 Vad Šr psykisk sjukdom? Du Šr frisk sŒ lŠnge du stŒr ut med dej sjŠlv och/eller sŒ lŠnge din omgivning gšr det.

 

IV:16 Det gŠller att alltid lugnt ge upp pŒ lŒngfredagarna och inte genom eget agerande gšra dem vŠrre utan med is i magen och kŠrlek i hjŠrtat invŠnta vŠndpunkterna, pŒskdagarna.


V Andligt testamente

 


Jesus sŠger: ÓOm ni inte omvŠnder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriketÓ (Matt 18:3-4).

 

Mittpunkten i vŒr kristna tro Šr ett litet barn. Om vi inte Šr som barnen kan vi inte komma in i himmelriket och inte heller i det hŠr livet. Barn stŠller de viktiga frŒgorna. Varfšr gšr ni vuxna pŒ Ódetta visetÓ och skapar sŒ mycket ont?

   Att leva Šr att leka.

   Fšr att bli en medmŠnniska, en konstnŠr, en forskare eller en samhŠllsbyggare krŠvs att man i grunden Šr som ett barn och dŠrmed stŠller livets egna frŒgor.

   DET G€LLER ATT F…DA BARNET I SIN SJ€L, sŠger Dan Andersson och citerar en julpredikan av MŠster Eckehart (ca 1260-1327/28).

 

                      Bšn:

 

Gud, lŒt dej nu som ett litet barn fšdas och bli levande

i min hjŠrna, i mitt hjŠrta, i mina hŠnder

och i mina fštter,

trots att jag Šr gammal och trštter.

Tala du genom min mun. Amen.

 

 

                         Silvbergs kyrka den 29 november 2009

                                          

                                        Jšrgen Dicander

 

 

 

                             

 

 

 

 

 

 


Fšrfattaren Jšrgen Dicander fšrsšker i dessa aforismer skapa en teologisk och filosofisk skiss som kan vara utgŒngspunkt fšr samtal och fšrdjupande studier.

PŒ liknande inspirerande sŠtt torde hans personliga och litterŠra satser kunna fungera.